Scurt istoric

Istorie Aprilie 13, 2014

Biserica parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din satul Dârloaia, comuna Bârgăuani, județul Neamț, a fost începută la inițiativa P.C. Pr. Negrea, cu ajutorul enoriașilor, în anul 1929 fiind sfințită în anul 1937. Fiind construită din cărămidă, având formă de navă, cu clopotnița înserată deasupra pronausului și acoperită cu tablă, biserica se ridică falnic în sat ca un adevărat liman de mântuire pentru toți credincioșii care-i calcă pragul.

Pictura aparține cunoscutului mânuitor al penelului din Piatra Neamț, pictorul Ioan (Jean) Antoniu, cel care și-a lăsat amprenta pe multe icoane, tablouri biblice și ziduri ale sfintelor  locașuri nemțene.

În anul 2011 s-au schimbat geamurile și ușa exterioară, iar în anul 2012, din cauza stării avansate de degradare, fațada bisericii a fost refăcută în praf de piatră cu ajutorul enoriașilor dar și a domnului primar, Șchiopu Petru, care ne-a donat materialele necesare acestei lucrări.

În curtea bisericii, se află casa praznicală, construită în anul 2005 cu ajutorul credincioșilor din sat, a celor plecați peste hotare și a altor credincioși milostivi. Terminată și dată în folosință, este văruită în alb având tavanul din lambriu din plastic alb, cu draperii sculptate, fiind dotată cu cele necesare activităților pentru care a fost construită. În anul 2012 s-a pus temelia pentru construirea unei Capele Mortuare pe care sperăm să o finalizăm curând.